Go To Global Site
Καλώς ήλθατε στην UCB Ελλάδας

H UCB συμμετέχει στην πρώτη κοινοπραξία μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών για το Πάρκινσον

Η  UCB συμμετέχει στην πρωτοποριακή κοινοπραξία των 6 μεγαλύτερων φαρμακευτικών εταιρειών παγκοσμίως, με στόχο την επιτάχυνση του ρυθμού διάθεσης θεραπειών με το μικρότερο δυνατόν κόστος ανάπτυξης για τη νόσο  του Πάρκινσον στην αγορά. Η κοινοπραξία «Critical Path for Parkinson (CPP)»  θα φέρει μαζί τις φαρμακευτικές εταιρείες UCB,  Pfizer, Lilly,  AstraZeneca, Abbvie,  Merck και Biogen, καθώς και κορυφαίους ακαδημαϊκούς. Αυτοί, θα χρησιμοποιήσουν και θα μοιραστούν κλινικά δεδομένα από προηγούμενες μελέτες του Πάρκινσον, θα διαχειριστούν μαζί με τις ρυθμιστικές αρχές πιθανά σημεία καθυστερήσεων που πηγάζουν από το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο και θα συμβάλουν στη δημιουργία πιο αποτελεσματικών και επιτυχών κλινικών δοκιμών νέων φαρμάκων για τη θεραπεία αυτής της σοβαρής ασθένειας.


Ο σκοπός αυτής της κοινοπραξίας είναι η καλύτερη κατανόηση της πορείας της νόσου, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο βέλτιστος σχεδιασμός κλινικών μελετών για τη νόσο του Πάρκινσον. Αυτό γίνεται με την ανάλυση διαφόρων συνόλων δεδομένων που δείχνουν την εξέλιξη της νόσου , συμπεριλαμβανομένων των απεικονιστικών βιοδεικτών. Τα συμπεράσματα της κοινοπραξίας θα βοηθήσουν τη UCB στη διεξαγωγή ευρέως αποδεκτών κλινικών μελετών, σχεδιασμένων να δοκιμάσουν τις τροποποιητικές δυνατότητες των υπό εξέταση από τη UCB θεραπευτικών επιλογών που στοχεύουν στο θεμελιώδη παθολογικό μηχανισμό της νόσου Πάρκινσον (για παράδειγμα το  πρόγραμμα μικρών μορίων άλφα-συνουκλεΐνης σε συνεργασία με το Neuropore). Η κοινοπραξία ιδρύθηκε από το Parkinson’s UK and the Critical Path Institute, ως απάντηση στην αυξανόμενη μείωση των επενδύσεων στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων θεραπειών για τη νόσο Πάρκινσον. Η πρωτοβουλία αυτή εγκρίθηκε από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.


Η νόσος του Πάρκινσον επηρεάζει  περίπου 7 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Κατά τη χρονική περίοδο 2012-2013, η δαπάνη της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας για τη φροντίδα ατόμων με νόσο του Πάρκινσον στην Αγγλία υπήρξε μεγαλύτερη από 212 εκ. λίρες, ενώ στις  ΗΠΑ  το ετήσιο κόστος είναι περίπου 25 δις. δολάρια. Με την αύξηση των ορίων ηλικίας του πληθυσμού, ο αριθμός των ατόμων με νευροεκφυλιστικές ασθένειες- συμπεριλαμβανομένης και της νόσου Πάρκινσον – αναμένεται να αυξηθεί και ενδεχομένως θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα της υγειονομικής περίθαλψης.


Ο  εκ των επικεφαλής ιδρυτής της κοινοπραξίας, Dr Arthur Roach, Διευθυντής Ερευνών της Parkinson’s UK, αναφέρει χαρακτηριστικά: «βλέπουμε την κοινοπραξία «Critical Path for Parkinson (CPP)”   ως μέρος των στρατηγικών για την ανάπτυξη νέων θεραπειών στα αρχικά στάδια της νόσου, με στόχο την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου και τη τελικά τη θεραπεία.