Go To Global Site
Καλώς ήλθατε στην UCB Ελλάδας

H UCB στηρίζει την φωνή των ασθενών

“Το δικαίωμα των ασθενών σε αποτελεσματική θεραπεία: προκλήσεις εξαιτίας της οικονομικής κρίσης” ήταν το θέμα της στρογγυλής τράπεζας που  προέδρευσε ο καθηγητής Αθανάσιος Κοβάνης, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Επιστημονικού  Συλλόγου Επιληψίας και πρόεδρος του Παγκόσμιου Γραφείου Επιληψίας και η δημοσιογράφος Νατάσα Σπαγαδώρου και χορηγήθηκε από την UCB A.E., για το 8ο Πανελλήνιο συνέδριο για τη διοίκηση, τα οικονομικά και τις πολιτικές της υγείας στις 13-15 Δεκεμβρίου 2012, στο Hilton.

ucb12

Κεντρική προσκεκλημένη ήταν η δρ. Mary Baker, Πρόεδρος του European Brain Council. Η ομιλία της αναφερόταν στις κοινωνικές προκλήσεις στον τομέα της υγείας που αντιμετωπίζει η Ευρώπη συνολικά, όπως η γήρανση του πληθυσμού, η έλλειψη πρωτοβάθμιας υγείας και προληπτικής ιατρικής,  η παρουσία «πλαστών» φαρμάκων στην αγορά και άλλα. Η δρ.Baker έδωσε μεγάλη έμφαση στην συμμετοχή των ασθενών στην πολιτική υγείας και τόνισε πως η παρουσία τους είναι απαραίτητη από τα αρχικά στάδια της ανάπτυξης ενός φαρμάκου. Χαρακτηριστικά σχολίασε πως περίπου το 30% των κλινικών δοκιμών αποτυγχάνει να εντάξει ασθενείς στο πρόγραμμά τους, ενώ το 85% παρουσιάζει καθυστερήσεις εξαιτίας της περιορισμένης συμμετοχής. Παράλληλα, επίστησε την προσοχή στο μέλλον, αναφερόμενη στην διάγνωση και τη θεραπεία της εκάστοτε ασθένειας, η οποία θα μπορεί να εξατομικευθεί με κριτήριο το DNA και η επιλογή της θεραπευτικής αγωγής να βασίζεται στην αντικειμενική αξιολόγηση κινδύνου / οφέλους του κάθε ασθενούς ξεχωριστά.

Για το λόγο αυτό, η δρ. Baker επεσήμανε πως θα πρέπει οι αρχές (European ΜEdicines Αgency, EMEA), σε συνεννόηση με τις φαρμακευτικές εταιρείες, να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο στήριξης και ενθάρρυνσης της συμμετοχής των ασθενών σε όλο τον κύκλο ζωής του φαρμάκου.

Γιατί όπως είπε,

“Δεν είναι τα πιο δυνατά είδη που επιβιώνουν ή τα πιο έξυπνα, αλλά αυτά που ανταποκρίνονται καλύτερα στις αλλαγές. (Δαρβίνος)”

ucb20

Στα πλαίσιο της εκδήλωσης, εκπρόσωποι των ασθενών παρουσίασαν τα αποτελέσματα από το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών, που πραγματοποιήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2012. Βασικό συμπέρασμα του συνεδρίου ήταν ότι σε ένα περιβάλλον με συνεχείς αλλαγές στην κοινωνικό-οικονομική δομή της χώρας, αύξηση της ανεργίας, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και με ένα σύστημα υγείας που καταρρέει, θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή και ενεργή δράση από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και να μην αποκλείονται οι κύριοι παραλήπτες των μέτρων αυτών, οι ασθενείς. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εν μέσω οικονομικής κρίσης πολλαπλασιάζονται και δυσχεραίνουν την πρόσβασή τους, τόσο σε νέες αλλά και σε παλαιότερες θεραπείες ή υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να μειώνεται η αποδοτικότητα του συστήματος, παρά τα μέτρα που εφαρμόζονται. 

Εν κατακλείδι, συζητήθηκε και ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις για αλλαγές στο χώρο της υγείας και πως αυτές θα μπορούσαν να επιφέρουν τα βέλτιστα οφέλη. Συγκεκριμένα, υπογραμμίστηκε πως στην εποχή της οικονομικής κρίσης, όπου πόροι και προϋπολογισμός είναι περιορισμένοι, οι πολιτικές υγείας δεν πρέπει να εξετάζουν μόνο το κόστος των υπηρεσιών-αγαθών, αλλά και το πώς αυτές θα είναι αποδοτικές, αποτελεσματικές και δίκαιες ταυτόχρονα.

Έγινε αντιληπτό ότι υπάρχει χώρος για να αναληφθούν περισσότερες πρωτοβουλίες για γόνιμο διάλογο ανάμεσα σε όλους τους φορείς για την χάραξη μιας πολιτικής υγείας ικανής να προσεγγίσει σφαιρικά το ζήτημα, συμπεριλαμβάνοντας στο σχεδιασμό και τις ανάγκες των ασθενών.

Η UCΒ φιλοδοξεί να παίξει καταλυτικό ρόλο προς τη κατεύθυνση αυτή και θα προσπαθήσει με ανάλογες ενέργειες να υποστηρίξει τη φωνή των ασθενών.